MEDICINA VETERINÀRIA TRADICIONAL XINESA
Medicina Tradicional Xinesa Animal
En termes generals la Medicina Oriental i la Medicina Occidental són el mateix, ambdues tenen com a objectiu la curació del pacient i la prevenció de la malaltia. No obstant això, són dues visions diferents, per això cadascuna té les seves fortaleses i debilitats. La Medicina Occidental és molt bona en el maneig de processos aguts, ja que mitjançant les tècniques quirúrgiques resol de manera ràpida i eficaç la patologia. La Medicina Oriental, en canvi, és molt beneficiosa per a patologies cròniques, per evitar els efectes secundaris de tractaments farmacològics, etc.
Ambdues integrades es complementen i creen una eina excel·lent per a la curació de les malalties.
Medicina Herbal - Fitoteràpia
La Medicina Veterinària herbal és una part essencial en la Medicina Veterinària Tradicional Xina (*MVTC). A Xina, el tractament consisteix en un 30% en acupuntura i 70% de medicina herbal xinesa. La medicina herbal xinesa té una rica història de milers d’anys i ha demostrat ser una modalitat de tractament molt eficaç.
La Medicina Herbal pot potenciar, complementar, reforçar o ser l’única solució quan no es pot usar l’Acupuntura. En alguns casos; cadells, animals molt febles, femelles gestants o pacients molt febles, les fórmules xineses poden garantir un tractament eficaç (excepte contraindicacions específiques per a cada cas) segons el diagnòstic establert.



Massatge Tui-Na
És una teràpia que usa les mans pel tractament de patrons de malaltia diagnosticats mitjançant medicina veterinària tradicional xinesa.
Va ser emprada per primera vegada als segles 16 a l’11 a.c i les primeres referències es poden trobar en el llibre de l’Emperador Groc, escrit el 475 -221 a.c.
S’entén com una tècnica que combina la acupresió, el massatge convencional i la quiropràxia.
Pot aplicar-se directament sobre els canals per regular el flux de Qi, calmar les articulacions, enfortir el sistema immunològic i ajudar a la funció dels òrgans Zang-(Fetge, Melsa, Cor, Pericardi, Ronyons, Pulmó) i els òrgans Fu (intestí prim, intestí gruixut, Bufeta, Vesícula Biliar, Triple Escalfador i estómac)
Tui-na és més comunament utilitzat pel tractament de trastorns musculoesquelètics aguts i crònics, també és útil com a teràpia de medicina preventiva, ja que promou l’equilibri en el cos.
Pot utilitzar-se en conjunt amb l’acupuntura i tractaments a base d’herbes.
És apte per a tot tipus d’espècies animals i és una opció per a aquells pacients que no permeten la inserció d’agulles d’acupuntura.
És un mètode segur i eficaç sense efectes secundaris coneguts.
Alguns tipus de massatge *tui-*na poden ensenyar-se al propietari per mantenir l’acupunt estimulat i reforçar-ho.
Si tens dubtes, agenda una trucada de 15 minuts

Sobre mi
Em dic Laia Borrás Catalàn, em vaig llicenciar l’any 2009 en Medicina Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona.
Durant 7 anys vaig estar treballant en diferents hospitals, clíniques i centres veterinaris d’Espanya i Catalunya; això em va permtre identificar les diferents i noves necessitats dels nostres clients.
Actualment dirigeixo i treballo com a veterinària rehabilitadoria i integrativa en el Centre REIVET.
Tinc especial debilitat pels pacients d’edat avançada. Poder oferir-lis més temps i de qualitat és, per mi, prioritari.
Preguntes Freqüents
Forma part del tractament per a la prevenció de malalties músculo-esquelètiques, neurològiques i degeneratives que sofreixen els nostres pacients. Ajuda també a disminuir les dosis dels fàrmacs d’ús crònic.
Sempre que detectem que la nostra mascota li costa caminar, tingui debilitat, no aguanti els passejos, no vulgui pujar al cotxe o al sofà, dormi més, estigui més irritable, arrossegui les potes, s’enfadi al tocar-li l’esquena, tingui coixeses, en animals de competició que no volen fer els exercicis o bé, quan el seu veterinari habitual ho consideri.
Depèn de la patologia del pacient i en la fase de recuperació que es trobi s’escullen les teràpies.
Depèn de la lesió i el pronòstic, normalment es requereixen de 4-5 tractaments per poder notar canvis satisfactoris encara que en la primera sessió l’animal ja està beneficiant-se de del tractament.
Sí, encara que es recomana deixar al pacient amb el veterinari terapeuta perquè generin un vincle de treball i confiança. Aquesta qüestió es valorarà de manera individual, ja que hi ha animals que amb els propietaris están més tranquils o viceversa.
En temps i personalització. Visitar-se amb nosaltres té múltiples avantatges. La visita consta de tres parts:
- Estudi complet: avaluació funcional, estudi neurològic, ortopèdic, *comportamental, nutricional on s’integra amb un diagnòstic en mvtc que permet tractar la causa/arrel de la clínica del pacient, per això, requereix de temps per personalitzar el pla de tractament correcte. En alguns casos és necessari gravar a l’animal per avaluar més al detall els canvis biomecànics de la marxa.
- Primer tractament (dependrà del terapeuta)
- Recomanacions al propietari i pla de tractament.
- i si el meu gos està sa pot visitar-se? Sí, molts animals pateixen de dolor crònic subjacent. Els animals tenen major resistència al dolor i per això hem de detectar-ho abans de que sigui una urgència i fem tard. Un bon metge no guareix, sinó que prevé.
- I funciona? Sí, rotundament sí. Es demana un compromís que ha d’adquirir el propietari amb el veterinari rehabilitador, i si això es compleix, sempre ajudem al pacient a tenir major qualitat de vida i salut.
Tota malaltia té un component inflamatori inicial. Totes les teràpies que usem en rehabilitació i medicina oriental tenen com a efecte inicial la reducció i eliminació d’aquest.