MEDICINA ESPORTIVA ANIMAL

Medicina Esportiva Animal

La Medicina Veterinària Esportiva és una disciplina que comprèn el coneixement de les reaccions i adaptacions del cos que pateixen els animals en dedicar-se a una certa activitat esportiva i com s’alteren davant lesions o males adaptacions físiques. S’entén com a gos esportiu aquell que realitza de forma habitual i contínua una activitat física que li proporciona una sèrie de característiques no habituals en comparació d’un individu de la seva mateixa edat, sexe i raça.

Tractaments i Recuperacions de lesions

Cada vegada estan emergint noves modalitats esportives i els nostres companys han d’adaptar-se a moviments ràpids i àgils que no es donen en una marxa normal on predomina l’extensió i flexió de les articulacions.

El sobre esforç que pateixen les articulacions, lligaments i músculs es tradueix en microrroturas de les fibres musculars principalment. Aquestes no són inicialment evidents, i l’animal segueix realitzant l’exercici amb normalitat, no obstant això, aquestes microrrotures es converteixen en inestabilitats i lesions més greus. La seva principal manifestació són coixeses dels membres davanters o posteriors, rebuig a les activitats i baix rendiment.

La nostra feina és valorar l’impacte de cada esport en cada animal i detectar de forma precoç, sobrecàrregues musculars, contractures, inestabilitats articulars, dolor, etc…per evitar que es converteixin en lesions que en molts casos són refractàries als tractaments amb antinflamatorios, reaguditzen amb l’esport i acaben en tractaments quirúrgics; limitant així, la condició esportiva final.

Quan valorem a un pacient per a una activitat física, no només, valorem la capacitat corporal sinó també l’actitud de la raça, l’edat, l’estat mental i nutricional per detectar futures frustracions de l’animal i del propietari en pista.

Ens trobem moltes vegades, que el propietari vol que el seu animal realitzi una activitat de agility, però la raça, edat, condició corporal no ho el fa idoni per a això. Malgrat això, pot realitzar l’esport, però hem de saber fins a on arribar per evitar que es lesioni.

Per exemple, un pastor alemany difícilment ho veurem com a guanyador en Agility o Frisbee, però podem veure-ho en ring francès, rescat o rastreig.

Entrenament individualitzat i personalitzat

Quan parlem d’entrenament individualitzat parlem d’animals que precisen de protocols d’entrenament adaptats a la competició, recuperació de la lesió o en fase de reintroducció a l’activitat esportiva.

En concret, volem realçar la importància de fer un bon protocol mesos previs a la temporada de competició. No es pot iniciar a l’animal sense una preparació física, nutricional i mental òptima.

Reivet realitza uns protocols d’entrenament i plans de rehabilitació ADAPTATS i ÚNICS. No hi ha receptes magistrals.

Assessorament i suport esportiu

Es recomana sempre després d’haver patit una lesió o durant la competició de l’ajuda de suports terapèutics per minimitzar l’impacte de les càrregues sobre les articulacions, músculs, cartílags i lligaments.

Però quins són? Quin és l’adequat? On ho col·loquem? I durant quant temps?

Resolem tots els seus dubtes i l’ ajudem a escollir la millor opció segons la lesió i grau de recuperació de la mateixa.

En casos de gossos esportius que després de la lesió s’han quedat amb algun grau de discapacitat, adaptem les pistes per a la seva integració durant l’entrenament.

Realitzem plans d’alimentació adaptats segons necessitats esportives (atletes de velocitat, resistència o activitat intermèdia).

Atenció Veterinària en competició
(Associacions i Clubs)

Aquest servei pot ser contractat per les associacions o clubs esportius que volen oferir als seus afiliats major seguretat i qualitat en pacients lesionats en pista. L’atenció veterinària immediata permet estabilitzar al pacient i reduir el dolor i la inflamació.

Disposem de tot el material auxiliar necessari per a l’atenció veterinària immediata en pista.

Si tens dubtes, agenda una trucada de 15 minuts

Sobre mi

Em dic  Laia Borrás Catalàn, em vaig llicenciar l’any 2009 en Medicina Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona. 

Durant 7 anys vaig estar treballant en diferents hospitals, clíniques i centres veterinaris d’Espanya i Catalunya; això  em va permtre identificar les diferents i noves necessitats dels nostres clients.

Actualment dirigeixo i treballo com a veterinària rehabilitadoria i integrativa en el Centre REIVET.

Tinc especial debilitat pels pacients d’edat avançada.  Poder oferir-lis més temps i de qualitat és, per mi, prioritari. 

Preguntes Freqüents

Forma part del tractament per a la prevenció de malalties músculo-esquelètiques, neurològiques i degeneratives que sofreixen els nostres pacients. Ajuda també a disminuir les dosis dels fàrmacs d’ús crònic.

Sempre que detectem que la nostra mascota li costa caminar, tingui debilitat, no aguanti els passejos, no vulgui pujar al cotxe o al sofà, dormi més, estigui més irritable, arrossegui les potes, s’enfadi al tocar-li l’esquena, tingui coixeses, en animals de competició que no volen fer els exercicis o bé, quan el seu veterinari habitual ho consideri.

Depèn de la patologia del pacient i en la fase de recuperació que es trobi s’escullen les teràpies.

Depèn de la lesió i el pronòstic, normalment es requereixen de 4-5 tractaments per poder notar canvis satisfactoris encara que en la primera sessió l’animal ja està beneficiant-se de del tractament.

Sí, encara que es recomana deixar al pacient amb el veterinari terapeuta perquè generin un vincle de treball i confiança. Aquesta qüestió es valorarà de manera individual, ja que hi ha animals que amb els propietaris están més tranquils o viceversa.

En temps i personalització. Visitar-se amb nosaltres té múltiples avantatges. La visita consta de tres parts:

  1. Estudi complet: avaluació funcional, estudi neurològic, ortopèdic, *comportamental, nutricional on s’integra amb un diagnòstic en mvtc que permet tractar la causa/arrel de la clínica del pacient, per això, requereix de temps per personalitzar el pla de tractament correcte. En alguns casos és necessari gravar a l’animal per avaluar més al detall els canvis biomecànics de la marxa.
  2. Primer tractament (dependrà del terapeuta)
  3. Recomanacions al propietari i pla de tractament.
  4. i si el meu gos està sa pot visitar-se? Sí, molts animals pateixen de dolor crònic subjacent. Els animals tenen major resistència al dolor i per això hem de detectar-ho abans de que sigui una urgència i fem tard. Un bon metge no guareix, sinó que prevé.
  5. I funciona? Sí, rotundament sí. Es demana un compromís que ha d’adquirir el propietari amb el veterinari rehabilitador, i si això es compleix, sempre ajudem al pacient a tenir major qualitat de vida i salut.
    Tota malaltia té un component  inflamatori inicial. Totes les teràpies que usem en rehabilitació i medicina oriental tenen com a efecte inicial la reducció i eliminació d’aquest.
Testimonis: